+86-029-81161513

Unit pengepaman rasuk Kerosakan dan Kaedah Penyelesaian Masalah

Aug 03, 2024

1. Mengepam unit bergegar

Punca: Pembinaan asas yang tidak betul

Penyelesaian: Betul mengikut pelan tindakan

2. Anjakan antara bahagian

Punca: Pemasangan yang salahunit pengepaman rasuk

Penyelesaian: Betulkan tempat pemasangan yang tidak betul mengikut manual

3. Bingkai atau getaran kepala kuda, motor mengeluarkan bunyi yang tidak sekata

Punca: Bolt sambungan longgar antara bingkai dan tapak, kotak gear dan tapak, atau tapak dan asas

Penyelesaian: Ketatkan semua bolt sambungan dan kerap periksa ketatnya

4. Pin engkol longgar dalam lubang engkol atau bunyi berkala akibat anjakan paksi

Punca:

① Beban titik penggantungan kepala kuda yang berlebihan, terlalu banyak pukulan

② Unit pengepaman rasukketidakseimbangan

③ Sambungan yang tidak betul antara rod penyambung dan engkol

④ Kurang sesuai antara pin engkol dan lubang pin lengan aci

⑤ Permukaan mengawan yang kotor pada pin engkol dan lubang pin

Penyelesaian:

① Laraskan semula parameter mengikut spesifikasi teknikal manual

② Laraskan baki

③ Betulkan kedudukan pemasangan rod penyambung dan engkol

④ Ketatkan mur pengunci, laksanakan langkah anti melonggarkan

⑤ Bersihkan pin dan lubang pin

5. Rod penyambung bergesel dengan engkol atau blok rata

Punca: Pemasangan rasuk berjalan senget

Penyelesaian: Laraskan rasuk berjalan untuk menjajarkan garis tengah membujurnya dengan garis tengah membujur kotak gear

6. Sambungan putus antara engkol dan aci engkol kotak gear, engkol melompat dengan ganas

Punca:

① Bolt pembezaan longgar pada engkol

② Alur kunci atau kunci pada aci rosak

Penyelesaian:

① Ketatkan bolt pembezaan

② Gantikan dengan kunci baharu, pasang dalam alur kunci baharu 90 darjah daripada yang lama

7. Anjakan perumahan galas atau galas

Punca: bolt longgar

Penyelesaian: Ketatkan bolt

8. Lenturan bolt U

Punca: Jurang antara sokongan rasuk berjalan dan plat shim

Penyelesaian: Ketatkan bolt

9. Anjakan paksi rasuk berjalan

Punca: U-bolt longgar

Penyelesaian: Ketatkan bolt

10. Kegagalan brek atau brek automatik

Punca:

① Kelegaan brek tidak dilaraskan dengan betul

② Brek haus (pad brek)

③ Pencemaran minyak pada dram brek dan jalur brek (pad)

Penyelesaian:

① Laraskan nat pengatur untuk mencapai pelepasan brek yang diperlukan

② Gantikan jalur brek (pad)

③ Bersihkan drum brek dan jalur brek (pad) dengan petrol

11. Bunyi ketukan dalam kotak gear

Punca:

① MiskinUnit pengepaman rasukseimbang

② Longgar muat antara gear aci dan aci, menyebabkan anjakan

③ Kehausan atau kerosakan gear yang berlebihan

④ Bearing haus atau rosak

Penyelesaian:

① Laraskan baki

② Gantikan kotak gear

③ Gantikan kotak gear

④ Gantikan galas

12. Kehausan pitting yang teruk atau pemarkahan gear kotak gear di bawah keadaan pelinciran yang baik

Punca: Gear terlebih beban

Penyelesaian: Kurangkan beban

13. Ketegangan tali dawai yang tidak rata dalam penyangkut

Punca: Tali dawai melompat alur dan tersangkut

Penyelesaian: Laraskan kelegaan antara takal tali dawai, plat arka kepala kuda dan plat tekanan tali dawai

14. Sambungan longgar antara penyangkut dan rod yang digilap

Punca: Tidak padan antara spesifikasi rod digilap dan pengapit rod

Penyelesaian: Gunakan pengapit rod yang sesuai

15. Tali pinggang longgar menyebabkan tali pinggang tergelincir

Punca:

① Gigi pengapit yang haus

② Pemanjangan tali pinggang seragam

③ Panjang tali pinggang yang tidak konsisten digunakan

④ Penetapan longgar pada rel slaid penggerak utama

⑤ Pencemaran minyak pada takal tali pinggang dan tali pinggang

Penyelesaian:

① Gantikan pengapit rod

② Laraskan jarak tengah

③ Gantikan dengan set tali pinggang panjang yang konsisten

④ Laraskan jarak tengah dan ketatkan bolt

⑤ Bersihkan tali pinggang dan takal tali pinggang

Vigor akan memberikan anda penyelesaian yang boleh dipercayai, sila hubungi kami diinfo@vigorpetroleum.com.

Hantar pertanyaan
陕公网安备 61019002000514号